Geen producten gevonden...

Rotkreupel op veel bedrijven

  • Geplaatst op
  • Door Marinus
  • 0
Rotkreupel op veel bedrijven

Rotkreupel komt voor op 26-46% van de schapenbedrijven in ons land. Dat is veel. De NSFO wil dit in de komende 4 jaar flink terugdringen.

De omvang van het aantal rotkreupelbesmettingen is naar voren gekomen uit een eerste meting die studenten van de HAS in Den Bosch hebben uitgevoerd. Zij bezochten 95 bedrijven waar ze de klauwen van schapen inspecteerden en er monsters van namen voor een test op de rotkreupelbacterie.

Deze zogeheten nulmeting was nodig om de omvang van rotkreupel in kaart te brengen en is de start van een groot NSFO-rotkreupelproject. Vooraf hielde de NSFO rekening met 20% besmette schapenbedrijven. Dat zijn er dus aanzienlijk meer. De marge (26-46%) is ruim en dat heeft te maken met de omvang van de steekproef.

Inmiddels hebben de HAS-studenten enquêtes gehouden onder besmette bedrijven. De eerste resultaten daarvan zijn bekendgemaakt. Opvallend is dat 4 op de 5 schapenhouders er niet voor kiest besmette schapen op te ruimen. Afvoeren van chronisch besmette schapen wordt beschouwd als een goede eerste stap om de besmettingsdruk terug te dringen.

Het rotkreupelproject gaat duren tot in 2019. De NSFO, die voor dit project een website heeft, hoopt in dat jaar het aantal besmette bedrijven in ons land flink te hebben verminderd.

In het meinummer van vakblad Het Schaap verschijnt uitgebreide verslaggeving over dit ambitieuze project.

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Powered by Lightspeed
- Theme by InStijl Media
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »